CADEL EVANS

15.07.2010 10:42

 Australianul Cadel Evans s-a nascut pe 14 februarie 1977 în Katherine. În 2007, Evans a devenit rutierul australian cu cea mai buna performanta din Turul Frantei, dupa ce s-a clasat al doilea in ierarhia generala. Inainte sa devina ciclist de sosea, Evans a fost campion al probei de mountain bike, reusind sa castige in 1998 si 1999 Cupa Mondiala. De asemenea, s-a clasat al saptelea in cursa de cross-country la Olimpiada din Sidney.

 

 

 

 

 

 

 

De-a lungul carierei sale de ciclist profesionist, atat de mountain bike, cat si de sosea, Cadel Evans a

alergat alaturi de echipe precum Saeco (2001), Mapei (2002), 2003–2004 T-Mobile (numita pe atunci Telekom). Pasul cel mare l-a facut in 2005, atunci cand a semnat cu Davitamon-Lotto (actuala Silence-Lotto) si a obinut un loc opt in Turul Frantei fiind primul rutier australian ce a urcat in top zece de la Phil Anderson incoace. Cadel si-a imbunatatit performanta un an mai tarziu, cand a profitat de descalificarea lui Floyd Landis si a furat un loc patru.

In 2006, Evans a castigat Turul Romandiei in fata a doi spanioli puternici, Alberto Contador (Liberty-Seguros) si Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne-Illes Balears), dupa ce s-a impus in ultima etapa, contratimpul de 20.4 kilometri din Lausanne.

Anul 2007 a fost plin de realizari pentru rutierul din Katherine. Cadel a terminat pe a doua pozitie Turul Frantei, in spatele lui Contador, dar in fata unor ciclisti precum Sastre, Valverde sau Leipheimer. Evans si-a incercat fortele si in Turul Spaniei, dar a ratat podiumul cu putin. A cucerit tricoul de lider in clasamentul ProTour, dupa ce a strans 247 de puncte si i-a devansat pe Davide Rebellin si Alberto Contador, profitand de retragerea lui Danilo Di Luca de pe prima pozitie pentru scandalul "Petrol contra droguri".

Cea mai buna clasare a lui Evans in Turul Italiei este locul 14 obtinut in 2002, editie in care a avut onoarea sa poarte si tricoul roz pentru o zi. In 2006 si 2007 a fost numit ciclistul anului in Australia.

In 2008, pregatirile lui Cadel pentru Turul Frantei au fost foarte constincioase. Dupa un loc trei in Turul provinciei Andalucia, Cadel a castigat etapa a patra in Paris-Nice, a ocupat locul doi in Sageata Valona, pozitie similara cu cea in Dauphine Libere. In ciuda acestui fapt, australianul a terminat din nou pe pozitia secunda, de data aceasta in spatele spaniolului Carlos Sastre.

 

 

—————

Back